For mange finlændere er et skærgårdsbrød et rigtigt julebrød. Specielt for de, der ellers ikke synes om, at rugbrødet er sødt; med med nogle strimler gravad laks eller en skive juleskinke eller andebryst er det alligevel ikke til at stå for.
Brødet kan laves af lidt forskellige ingredienser, og der er sikkert lige så mange opskrifter, som der er skærgårdsøer til.
- Skærsgårdsbrød
- Ingredienser:
- 1 l kærnemælk
- 75 g gær
- 3 dl sirup
- 3 dl ølmalt
- 3 dl hvedeklid
- 3 dl rugmel
- 1 spsk salt
- 10 dl hvedemel
Gæren smuldres ud i den lunkne kærnemælk, hvorefter de øvrige ingredienser tilsættes og det hele æltes til en deg. Degen får lov at hæve i 2 timer, så den hæver grundigt og bliver løs i det.
Degen deles i 2 store dele eller 3 mindre dele og fordeles i smurte bageforme eller aluminiumsbakker og bages ved 175° C på nederste ribbe i ca. 2 timer.
Når brødene er færdige, tages de ud af formene og afkøles. Brødene opbevares i køleskabet et par dage, før de nydes, eftersom ovnfriske brød er for friske.
Prøv denne nye smagsoplevelse som brød til juledagene eller som vinterbrød.
Kilde: Formiddagsbladet Iltalehtis opskriftssamling Kotikokki, www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/201712082200590586_rh.shtml