Bøder for tobaksrygning i skolegården

Ifølge YLEs regionale nyheder har 4 drenge i Lieto/Lundo i Sydvestfinland hver fået en bøde på 50 EUR (375 DKK) for brud på loven om tobaksrygning efter at have trodset skoleledelsens forbud mod at ryge i skolegården, og efter at politiet måtte træde til. Samtidigt fik en femte 16-årig dreng en bøde for at have solgt snus til en skolekammerat, hvilket takseredes til et brud på loven om salg af tobak.

Den nye finske tobakslov, som trådte i kraft i efteråret 2010, gør det tilmed ulovligt for unge under 18 år at være i besiddelse af tobak, selv om det endnu ikke kan straffes.

Ifølge dagbladet Helsingin Sanomat har en rundspørge blandt skoleinspektørerne på 10 tilfældige skoler landet over vist, at der foreløbigt har været et dusin tilfælde, hvor der er faldet bøder til skoleelever for ulovlig tobaksrygning.

Antallet af rygere blandt de ældste skoleelever er ellers falder fra 22 til 15 procent fra 2002 til 2010, og tre adspurgte elever ved Terva-Toppila Skolen i Oulu/Uleåborg anser den nye tobakslinje alt for hård.

Læs mere i artiklen her på Helsingin Sanomat (på engelsk):
www.hs.fi/english/article/Finnish+schools+tighten+their+grip+on+underage+smokers/1135263446225