Efterår er en af de smukkeste årstider til at tage til Finland. Bladene på træerne skifter farve fra grønt til forskellige nuancer af gult, rødt, brunt og orange. Denne fænomen kaldes “Ruska” på finsk. Især i Lapland er ruska tiden en uforglemmelig oplevelse. Farverne her er mere ekstreme fordi Lapland ligger nord for Polarcirklen og klimaet er anderledes end længere sydpå.
Ruska tiden er ideel for en vandrings- eller cykelferie. Fjeldene, de vældige skovområder samt tre naturparker og syv nationalparker med afmærkede stier og vandrehytter garanterer terræn og landskaber i rigelige mængder til vandreren.
I september er morgener kølige men dagene solrige, måske med nogle regnbyger. Myggene er taget på vinterferie. Tyttebær er modne og bladene begynder at falde af i slutningen af måneden. Efter bladene er faldet, fortsætter farveorgiet fordi der findes utallige småplanter på marken under træerne, bl.a. melbærris med sine knaldrøde blade. Efteråret begynder på fjeldet og fortsætter til skovene.
I begyndelsen af oktober begynder farverne falme og naturen forbereder sig til vintern. Med rigtig udstyr – godt fodtøj og rigtigt tøj – er det endnu muligt til at tage på vandreture på markerede ruter, hvor ro og fred hersker. Hele Lapland forbereder sig til at møde kommende vinter.
For at forberede sig til en vandretur i Lapland, er det en god ide at konsultere en øvet vandrer. Lokalbefolkningen giver gerne gode råd. De fleste markerede vandrestier kræver dog kun normal kondi, men man skal passe på vejrforholdene på fjeldet. Vejret kan skifte meget hurtigt og efteråret kan være toget. Et kort skal man altid huske at tage på sig selv om man følger markerede vandrestier. Vandrekort kan købes hos lokale turistkontorer eller på hotellerne. Man kan drikke vand fra elver og søer. Ønsker man at koge vandet, skal man medbringe sit eget kogeudstyr.
Anbefalet udstyr for en dagtur på fjeldet:
- Vandrekort og kompas
- Rygsæk med madpakke og drikkevarer
- Vandresko eller andet velegnet skotøj og ekstra strømper
- Ekstra tøj som regnfrakke eller en alm. frakke og hat
- Papir, tændstikker, kniv og en pose for skrald
- Bindinger og evt. personlig medicin
Der findes tre forskellige hyttetyper lands markerede vandreruter:
- Daghytter for korte pauser på dagture. Disse hytter har åbent døgnet rundt og ligger oftest langs meget trafikerede vandreruter.
- Vildmarkshytter har også åbent døgnet rundt og er beregnet for én overnatning i egen sovepose og på eget liggeunderlag.
- Hytter på forhånds reservation og lejehytter kan lejes mod betaling i forvejen.
- Overnatning i eget telt er også mulig.
I de fleste tilfælde er hytterne udstyret med en brændeovn for kogning samt bænke og et bord. Nogle hytter har gasovn. Toiletterne er i udebygningen. Der anbefales at alt skrald enten brændes eller komposteres. Nogle hytter har ingen skraldespand. Her formoder man at hvis man kan bære ting og sager med på sig til fjeldet, kan man også bære de tomme æsker og kartoner tilbage.