Finsk humanitær hjælp til Libyen

“]
Nødhjælp på vej til Libyen. (Billede: Finlands Røde Kors / Kirsi Pohjola)

Finlands Røde Kors (FRK) sendte allerede den 26. februar 2011 et mindre kirurgisk team bestående af en anæstesilæge, en kirurgisk sygeplejerske og en sengeafsnitssygeplejer til Tunesien, hvor de sammen med en kirurg fra Svensk Røde Kors skulle forsøge sig at komme ind i Libyen. Men det lykkedes ikke, så gruppen opererer på den tunesiske side af grænsen og har rigeligt at gøre som specialister i krigskirurgi. Det finske udenrigsministerium bevilgede 150.000 EUR til bistandsarbejdet, mens Røde Kors selv bidrager med yderligere 50.000 EUR, som bl.a. skal anvendes til sygeplejeremedier.

Det finske udenrigsministerium bevilgede den 2. marts en ekstrabevilling på yderligere 1,2 mio. EUR til bl.a. 60.000 filttæpper, presenninger, 20 store varmeaggregater, køkken- og toiletudstyr samt 53 kæmpetelte beregnet til hvert 70 personer. Desuden følger der 10 hjælpearbejdere, som skal bistå med håndteringen af udstyret ved den libyske grænse i Tunesien. Målet er, at opbygge en teltlejr som kan rumme 10.000 mennesker sammen med Dansk og Tysk Røde Kors.
Dermed indleder Finlands Røde Kors én af de største enkeltoperationer nogensinde med et ukrainsk transportfly af type Antonov An-124-100, som lettede fra Tammerfors-Birkala Lufthavn sent lørdag aften med en hjælpesending på 99 tons/420 kbm og 3 hjælpearbejdere ombord fra FRK’s logistikcenter i Tammerfors. FRK har dermed foruden det kirurgiske team yderligere 10 hjælpearbejdere på stedet i Tunesien.
Søndag formiddag ved 10-tiden nåede maskinen efter en mellemlanding i Palermo på Sicilien frem til sin destination, Djerba Lufthavn i Tunesien.
Faktisk er denne operation helt på størrelse med FRK’s forrige års indsats i Haïti.

Se billeder fra lastningen på Finlands TV4’s nyheder (på finsk) [efter det indledende reklamespot]: http://www.nelonen.fi/uutiset?vt=video&vid131232