Selv om det bliver en hvid jul her i det nordlige Finland, så er de fire store søer i Kajanaland endnu ikke frosset til. Noget der statistisk set er ret usædvanligt. Af søerne er Oulujärvi/Uleträsk tidligst frosset til 22.10. (1894) og senest 24.12. (1929), Nuasjärvi hhv. 21.10. (1902) og 27.12. (1976), Kiantajärvi hhv. 11.10. (1903) og 17.12. (2006) samt Lentua hhv. 16.10. (1920) og 20.12. (2006); men i skrivende stund er der nok isdannelse, bare ikke så søerne er tilfrosne endnu. Det skyldes kraftige temperatursvingninger i denne vinter. Vandet er dog så koldt, at der helt sikkert ikke skal ret mange dage med 10 graders frost eller derunder, førend de er frosset til flere måneder frem.
De lokale erhvervsfiskere har derfor for længst trukket garn og ruser op i venten på at komme ud på isen med deres vintergarn. Til gengæld er det stadig muligt i de få dagtimer, vi har på denne årstid, dvs. 4 timer, at tage ud i en båd med fiskestang og trække en gedde indenbords.
Opskriften på en julegedde skal derfor med her, hvis der skulle være nogen som hverken er til and, skinke eller ludfisk.
Julegedde til otte personer:
- 1½-2 kg renset gedde
- havsalt
- 1 stor kålroe skåret i skiver
- 1 løg skåret i både
- 10 allehånde
- 10-12 kartofler
Sovs:
- ½ l fiskesuppe
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 1 dl fløde
- 2 hårdkogte æg eller peberrod
Tilberedning:
Skær gedden delvist op i portionsstykker fra rygsiden sådan, at fiskestykkerne stadig hænger sammen med hinanden på mavesiden.
Gnid gedden ind i salt på inder- og ydersiden. Anret gryden lagvist med de skrællede hele kartofler, kålroeskiverne og løgbådene.
Bøj gedden oven på grøntsagerne og tilsæt kold vand, så gedden er delvist dækket. Kog op og skim skummet af. Tilsæt allehånde.
Læg noget tungt oven på fisken og lad den koge ved svag varme i ca. 1 time. Kog melet op i smørret til brug for sovsen. Men det må ikke brunes.
Tilsæt fiskesuppen lidt ad gangen og kog sovsen igennem i ca. 10 minutter. Krydder sovsen med de finskårne æg eller peberrod.