En af de populære finske påsketraditioner er at dyrke græs indendørs på tallerkner eller små bakker som påskepynt.
Det spirende græs symboliserer forårets kommen eller opstandelsen – lidt afhængig om det er hedensk eller kristen symbolik man putter i det. I praksis er det nok mest bare glæden til at se noget spire og vokse, der driver værket.
I den nuværende form er der dog egentlig tale om en forholdsvis ny tradition, som blev almindelig i 1960’erne; sikkert i takt med medieudviklingen (magasiner og tv) fra hovedsageligt nyheder og meddelelser til mere retningen af underholdning og livsstil. Den første omtale i medierne siges at være i påskeudgaven af Kotiliesi-magasin 1936, hvor hjemkundskabslærer Irja Seppänen fortæller om “påskeeng som bordpynt”.[1]
Man bruger typisk rajgræs (Lolium sp.), som er en planteslægt af hurtigtvoksende græsser, og man kan købe frø i passende små portionsposer stort set i hver dagligvarebutik i Finland når påsketiden nærmer sig. Der er dog også andre alternativer, hvoraf fx forskellige type korn er efterhånden blevet populære.
På finsk daglig tale hedder påskegræs “rairuoho” (rajgræs) uanset om det er det egentlige rajgræs-art eller noget helt andet man dyrker til formålet.
[1] Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, “Rairuoho ja pääsiäiskukat”, www.finlit.fi/fi/tietopaketit/…