Nok fejrer mange finner julen helt frem til helligtrekonger, den 6. januar, som er helligdag her i landet, og piller først da julestadset af træet og klipper det i stumper, inden det smides ud som bioaffald. Men mange byers juleudsmykninger og juletræer holdes tændt helt frem til midten af januar, når de sidste julegæster er rejst hjem.
Der er nemlig også andre end finnerne selv, som gerne fejrer deres jul i Finland. Mandag var eksempelvis bilkøen på den russiske side af grænseovergangen ved Torfijanovka 7 km lang og på den finske side ved Vaalimaa 5-6 km lang med flere timers ventetid til følge. Der er også køer ved alle de andre østlige grænseovergange – helt op til grænseovergangen Raja-Jooseppi, som EU’s nordligste internationale grænseovergang. Det vælter bogstaveligt talt ind over grænsen med russiske og ukrainske julegæster, idet den russiske ortodokse kirke fejrer jul 13 dage efter os andre, den 7. januar, efter den julianske kalender. Blandt de 100.000 russiske juleturister, som forventes til Finland i år, kører mange i egen bil – enkelte helt fra Sortehavet til Lapland – mens andre kommer med charterfly og chartertog fra Skt. Petersborg og Moskva.
Siden 2008 er de russiske overnatninger i Finland øget med 22 procent. Intet under at Finland er det EU-land, som udsteder flest visa til russerne. De kommer hertil, bl.a. fordi rejsen er relativ kort, og fordi der er muligheder i alle priskategorier. Juleturisterne kommer for at være sammen med familie og venner og for at boltre sig i sneen – på langrendsski, slalomski, snowboard, hundeslæde og motorkælk. Det skræmmer dem slet ikke, at januardagene er blandt årets korteste og oftest koldest med temperaturer i år på -25 til -30 grader. Men de får jo også besøg af deres egen Fader Frost og måske af julemanden.
Så hvis de første russiske juleturister netop er kommet til København, er der lang vej igen, før det får samme omfang som i Finland, hvor de russiske juleturister er kommet lige siden grænsen åbnede for udrejse i 1990.
For resten blev traditionen med at fejre jul i Rusland først genoptaget den 7.1.1992 efter 70 års pause efter at have været forbudt i sovjettiden.
Samme år blev helligtrekonger i Finland sat tilbage på sin oprindelige dato, den 6. januar, efter at arbejdsmarkedsmæssige årsager at have været forlagt på en lørdag, sådan som flere andre helligdage i årene 1973-1991.