Sauna – Medicin for sjæl og krop

Vi finner får allerede med modermælk en meget tæt forbindelse til sauna. Så længe vores kultur har eksisteret, har vi haft sauna som en af de vigtigste ting i vores hverdag. Når vores forfædre fandt et sted at bo, var der vigtigst først at bygge en sauna. I saunaen blev man født og i saunaen vaskede man familiens døde før begravelser.

Når en finne flytter fra sit hjemland, er det utrolig svært at begynde at leve uden sauna. Man savner sauna-aftenens hellige ritualer, som fylder en finsk families lørdag aften. Og det sker ofte, at finnerne i udlandet vil bygge deres eget personlige hyggested, en finsk sauna.

Selvfølgelig skal man følge bygningsreglement, men i princip kan man bygge en lille elektrisk sauna i bylejlighed eller hvis man bor i et hus, i kælderen eller på loftet. Ved sommerhuset finder man altid et sted til at bygge et lille sauna. Man kan godt nøjes med et lille bjælkehus hvor der er sauna, vaskerum og veranda.

En varm og lys lørdag aften. Ugens travlhed er forbi. Røgen snor sig ud af saunaskorstenen. Det lugter dejligt. Man sidder på bænken og laver birkeris “vasta”. Friske og tynde kviste med blader binder man sammen. Man putter vasta i lunken vand på saunabriksen “laude” og venter til temperatur bliver ca. 80 grad. Efter et brus går man ind, sidder på laude og lader stille og rolig varmen sno sig ind i kroppen. Nu er det tid til at tage vasta frem. Man smider først vand på stenene og så begynder man at banke huden med blød og duftende vasta. Lidt mere vand på stenene. Dampen omgiver en og vastas bløde bank giver liv i hudens trætte celler. Det er tid til at tage en lille pause.

Ud under brus og bagefter ud på bænken. Noget koldt at drikke og slappe af. Sikke en følelse!

Efter en drikkepause tilbage i saunaen. Man kan gentage löyly så mange gange som man synes og til sidst vasker man sig rigtig godt. Kroppen skinner af sin renhed og sjælen har det fantastisk. Livet er altid lidt bedre efter saunaen.

Så min ven, hvorfor har du ventet så længe med dine saunadrømme? Man kan faktisk fuldføre sin drøm med en lille bjælkesauna eller hvis du vil have lidt mere plads med et lille bjælkehus med sauna i. Du kan ringe os og spørge mere. Vi importerer finske bjælkehuse og saunaer og finder sikkert også noget for dig.

Med venlig hilsen

Anna og Frede Askjær
Prinssitalot (Finske Bjælkehuse)
Tlf. 46 40 62 29 eller 20 97 38 60
e-mail: askjaer@get2net.dk
web: www.prinssitalot.dk