Saunarejse til Helsinki

En beretning om en saunarejse til Helsinki (12-14 august 2011). Rejsen blev arrangeret af Det Danske Saunaselskab, og med deltagere fra Saunaselskabet, Sofiebadet og Ishøj Strandbadeforening Isbjørnen. Artiklen er en forkortet og redigeret udgave af formand Michael B. Jensens foredrag.

Forberedelserne til rejsen begyndte i januar 2011, hvor der på et bestyrelsesmøde blev taget en principbeslutning om at arrangere en saunarejse til Helsinki den anden weekend i august. Rejsen blev annonceret på generalforsamlingen og i “Sauna-Posten”, hvor vi bad om forhåndstilkendegivelser om interesse for at deltage i turen.

Den oprindelige tanke var at lave turen som en pakkerejse arrangeret af et rejsebureau, men af forskellige grunde endte vi at arrangere det hele selv. Vi gik i gang med tlf. og venner og rejseportaler, og fandt ud af at Scandic-kæden har et sommertilbud til en human pris på Hotel Scandic Continental på Mannerheimvejen, som nærmest er hovedstrøget i Helsinki, og med flere saunaer, svømmepøl og udsigtsterrasse på taget med udsigt over det halve af byen. Og Norwegian kunne transportere deltagerne billigt, så den samlede pris pr deltager blev på 1363 kr. Enkeltværelser var dog i begge tilfælde noget dyrere, som den slags nu plejer at være, hvis man vil undgå snorkende medrejsende.

Undervejs i hele forløbet var der løbende kontakt allerede fra midten af april til forskellige mål på turen, som Det Finske Saunaselskab, Det Finske Søværn, en restaurant og Helsinkis transportselskab, hvor vi kunne købe 2 dages turistbilletter, som gav transport i hele byen med tog, metro, bus og sporvogn til røverpris.

Selve rejsen:

Tilrejsen og fredag aften

Mange tråde skulle samles, og det blev en blandet tur til Finlands hovedstad, da en af os ankom med færgen fra Stockholm, to var fløjet op dagen før, fordi de kunne udnytte deres SAS Eurobonus point og resten fløj så med Norwegian, kom med lufthavnsbussen fra Vantaa lufthavnen og direkte til hotellets bagdør. Ved 14 tiden var vi dog alle samlet i lobbyen på hotellet, hvor undertegnede så kunne fordele de indkøbte 2-dages billetter.

Så skulle vi lige ud og afprøve 2-dages billet systemet og lidt på indkøb og rekognoscering i nærområdet.

Om aftenen mødtes vi alle, undtagen næstformanden, og drog i samlet flok til restaurant Lappi, som er meget rustik, samisk og med egnsretter fra hele Finland. Maden var god, men lidt dyr og vi fik gjort de stakkels tjenere helt rundforvirrede med vores blandede bestillinger, ændringer og tilføjelser, og så slog vi hovedet på sømmet, da vi erklærede, at vi ville betale hver for sig, da opgav han!

Efter en hyggelig aften, hvor formanden også fik helbredt sit gigtplagede knæ ved håndspålæggelse, gik de gamle hjem til hotellet og de lidt yngre en tur ud i nattelivet.

Lørdagen

Lørdagen var delt op i 3 afsnit: Formiddagen på egen hånd til at besøge f. eks. de 3 vigtigste (og meget forskellige) kirker: Tempelpladskirken, Domkirken og den ortodokse Uspenskij Katedral. Der var også mulighed for at besøge markedshallen og markedspladsen i Sydhavnen med præsidentpaladset og udsigt til to af de 3 førnævnte kirker, samt Esplanaden med div. design og mode butikker.

Nogle fra Sofiebadet valgte at besøge de 2 store offentlige saunaanlæg Kotiharju (www.kotiharjunsauna.fi) og Arla (www.arlansauna.net), som begge ligger, ikke langt fra hinanden, i bydelen Kallio, som svarer til Vesterbro eller det indre Nørrebro i København, hvad angår indbyggerne, et råt kvarter med mange sociale tilfælde, og politibiler! De kom desværre for tidligt, så de var begge lukkede. (Og ikke særligt interessante at se på udefra!)

De fleste var på havnen og fik købt sig noget læskende at drikke i det varme sommervejr. Og der var mulighed for at købe alverden ting på markedspladsen både til indvortes og udvortes brug. En er delikatesserne er friturestegte Muikku, som er småfisk mindre end en lillefinger, som spises fra en papbakke ligesom pommes-fritter med hoved, hale og mave med indhold og det hele.

Der var også masser af “hemsløjd” som de svensksprogede kalder det, med dolke, lædervarer, pelsvarer og strikvarer og ikke at forglemme træskærerarbejder.

Ved middagstid samledes vi omkring færgen til Sveaborg, eller Suomenlinna som øen hedder på finsk. Pudsigt, at når man taler svensk hedder den “Svenske borg” og når man taler finsk hedder den “Finske borg”!?!?

Suomenlinna/Sveaborg

Efter ankomsten til Suomenlinna, som er med på UNESCO’s verdensarvliste ligesom spanske Alhambra og Den Blå Moske i Istanbul, samledes vi ved den finske marines søfartsskole, hvor vi havde en aftale med en oversergent, som ville vise os skolens sauna, som er verdens største brændefyrede sauna med god plads til 80 mennesker, og med lidt god vilje kan man presse ca. 120 ind i den, hvis de kender hinanden godt. Faktisk var den ved at blive varmet op til brug for 600 træsejlskibe der havde regatta samme dag. Så det var en svedig affære at være i den. Ovnen blev fyret med træstykker fra birkestammer ca. på størrelse med jernbanesveller!

På Suomenlinna kan man faktisk bruge flere dage, men vi danskere (og en enkelt japaner) foretrak, naturligvis at få noget at spise og drikke på den varme sommerdag, hvor efter vi skiltes så nogen kunne kigge på en af Finlands første ubåde Vesikko, som står på land med to huller skåret i “maven” så man kunne gå ind i den ene ende igennem ubåden og ud i den anden ende.

Der var også et gammelt skibsværft med en tørdok, hvor vi pludselig, og helt uventet fandt en gammel Grenå fiskekuttermotor, den langsomtgående glødehovedmotor med den karakteristiske puff-puff-lyd i udstødningen som vi kender så godt her i lille Danmark fra vores mange gamle fiskerighavne. Der er også et legetøjsmuseum, et toldmuseum o.m.a. godt foruden naturligvis gæstecentret, hvor der vises lysbilledforedrag på flere sprog om stedets historie.

Vaskiniemi med saunaselskabets røgsaunaer

Lørdag aften samledes vi alle i hotellets lobby og fik udleveret blå T-shirts med hjemmelavet påtrykt logo, så vi kunne se præsentable ud ved besøget til det finske saunaselskabs saunaanlæg på en af øerne i Helsinkis omliggende skærgård på en odde, der hedder Vaskiniemi. Vi kom ind straks efter den normale åbningstids afslutning, for vi kunne jo ikke bade sammen med herremedlemmerne, da vi var en mikset gruppe!

Vi blev modtaget af Det Internationale Saunaselskabs (ISS) tidligere Præsident Matti Kivinen, som indledte med at forklare om stedet, sauna i almindelighed, ISS og det specielle om gammeldags røgsaunaer.

Så blev der udleveret 2 håndklæder pr. person og vi gik i gang med saunabadningen, hvor vi fulgtes med Matti ind i den ene røgsauna, hvor han forklarede om opbygning, ventilation og hvordan den blev varmet op om formiddagen og kunne holde sig varm i adskillige timer resten af dagen og aftenen.

Så tog vi et dyp i vandet fra den dertil indrettede badebro på den anden side af en skrånende græsplæne. Vandet var temmelig uklart på grund af den varme, algerige sommer. Til gengæld blev vi velsignet med synet af hele 5 varmluftballon, der kom “sejlende” hen over os midt i det hele, et flot syn!

Efter badningen, afkølingen og den sidste dusch, gik vi ind i caféen og fik noget mad og drikke. Desværre var der hverken birkekvaste til badningen eller ild i den centrale pejs, som vi ellers havde forventet (sådan var det på sidste saunarejse til Helsinki i 2007), men ellers var der rigeligt til at blive mætte af og slukke tørsten med, naturligvis kun lys øl, men sådan skal det være! Så afleverede formanden og næstformanden en erindringsgave til stedet, lysestager i ægte dansk Holmegård glas. Med tak for invitationen, foredraget og saunabade.

Søndagen og hjemrejsen

Søndag formiddag tog vi ud til Seurasaari/Fölisön, som er et frilandsmuseum med gamle huse samlet sammen fra hele Finland, lige ved siden af ligger tidligere Præsident Urho Kekkonens hus og museum, men det var desværre lukket for renovering.

På vejen hjem kørte vi forbi Sibelius parken med Sibelius monumentet, som er en imponerende samling af orgelpibelignende rør. Derefter forlod rejselederen [red: Michael] selskabet og kørte til sommerhuset for at holde sommerferie. Ifølge deltagerne gik turen retur til hotellet, de sidste indkøb og turen til lufthavne helt uden problemer, men det er jo også voksne mennesker vi rejser med!

Og bagefter

Vi må jo nok konstatere, at Det Danske Saunaselskabs medlemmer i både 2007 og 2011 var lidt på den lade side, når det gjaldt aktiviteter. Men heldigvis fik vi deltagere i 2007 fra en stavgangsforening, som så ikke var synderligt interesserede i saunaanlægget på Vaskiniemi, og i 2011 fra Sofiebadets medlemmer og Ishøj Strandbadeforening Isbjørnens medlemmer, så der kunne komme et nogenlunde deltagerantal ud af vores anstrengelser med at lave saunarejser.

Men det er vel også OK, hvis de fleste af vores medlemmer støtter os med medlemskab af ideologiske grunde for at hjælpe os i arbejdet med at forbedre saunakulturen i Danmark.

Med den store medlemstilgang af aktive saunabadere vi har oplevet i løbet af 2011 og i begyndelsen af 2012 tegner det bedre for fremtidens saunarejser, som vi fortsat vil forsøge at arrangere. Dog med kortere ture ind imellem.
Links