Snekampen fortsætter

Netop som vinterstormen har hærget tværs over Danmark uden snefald, fortsætter den videre ind over det sydlige Finland med en ordentlig snestorm, så det kan mærkes i trafikken med forsinkelser samt dårlig sigt og vinterføre. Men snekampen går videre.

Det var den samme styrkeprøve, der var tale om, da udenrigsminister Alexander Stubb på det nærmeste blærede sig med snerydningen af Helsingfors Lufthavn tidligere på vinteren over for andre europæiske lande og lufthavne, især Bruxelles, Frankfurt og London, som havde store problemer med at afvikle trafikken op til jul. Derfor er det nok ikke sært, at det er det, Stubb trækker frem i et interview lavet i januar med den britiske CNN-rapporter, Richard Quest, i mandagens CNN-udsendelse i serien Future Cities. Hele det 6 minutter lange indslag om kampen mod sneen kan ses her (på engelsk): http://business.blogs.cnn.com/category/future-cities/

Og den viser klart, at der virkelig skal koordinering til for at klare at holde trafikken i gang i luften, til vands og på vejene. Måske var det værd for en københavnsk borgmester med ansvar for snerydningen at studere det på nærmere hold, også selv om sneens konsistens dernede er anderledes end den, der falder lige nu i Helsingfors. I øvrigt et faktum, som udenrigsministeren vist også helt overser.

Og journalisten virker imponeret efter at have været oppe i en krankurv og filme sneryddere på en tagryg og set ”operation snekamp” i aktion både i den indre by og ude i lufthavnen samt nede på havnen, hvor der dumpes et læs sne hver 10. sekund i havet med et par slæbebåde som piskeris. Quest kalder det ganske enkelt for helsingforsernes ’snowhow’. En knowhow, der er blevet betydeligt nemmere at markedsføre, efter at snekaosset denne vinter har ramte store dele af det øvrige Europa. Og det er ganske imponerende, at en start- og landingsbane kan ryddes for sne på 4 minutter, når alt fungerer, som det skal. Men det kan de da vist også i Kastrup lufthavn.

Serien Future Cities besøger i disse tider Helsingfors bl.a. i anledning af, at byen skal være verdens designhovedstad i 2012. Fire programindslag, som vises i februar og marts på CNN, behandler udover snekamp også byens kampagne mod polarmørket med januarbegivenheden ”Lysets årstid”, et kig ned i den underjordiske bydel under Helsingfors og desuden den byfornyelse, som er fuld gang med byggeri på havnen og det gamle godsbaneterræn i centrum.

Indslagene kan naturligvis også ses på mandage kl. 20:00 dansk tid på CNN.

Læs selv CNN’s introduktion af programmet (på engelsk): http://edition.cnn.com/CNNI/email/preview/2011/0107/

Alternativ adresse til programmet (på engelsk): http://business.blogs.cnn.com/category/future-cities/

Lysets årstids netsted (på svensk, finsk og engelsk): http://www.valonvuodenaika.fi/?lang=se#/etusivu

Verdens designhovedstad 2012’s netsted (på svensk, finsk og engelsk): http://wdc2012helsinki.fi/sv/etusivu