100 år

Så er det dagen, hvor Finlands selvstændighed vitterligt har varet i 100 år, efter at landet havde været først en del af Sverige og siden en autonom del af Det Russiske Kejserrige. Men inden da havde den danske ekspansion af kongerigets besiddelser også en overgang gjort sit indtog her i landet, ligesom Finland sidenhen i mange år efter Vinterkrigen, Fortsættelseskrigen og Laplandskrigen fandt en reel balancegang i forholdet til krigsovermagten og naboen Sovjetunionen.

Festflagningen begyndte i går aftes belyst i et bælgmørke, der prægede Helsingfors i mangel på sne. Den faldt dog let hele aften, og nu på selve dagen er snevejret afløst af solskin, lette skyer, temperaturer lige på frysepunktet samt et tyndt hvidt lag sne, der dækker størstedelen af hovedstaden og reflekterer sollyset op på de mange faner.

Fanen på Hovedbrandstationen på Helsingfors Berghäll/Kallio overgår nok de fleste andre i kraft af størrelsen. Til gengæld er der opstillet 100 flag på kajen foran præsidentpalæet i byens indre. Alle er flagende landet over sammen med de mange arrangementer med til at give en ekstra stemningsfyldt markering af Selvstændighedsdagen som festdag for hele befolkningen.

Hovedbrandstationen på Helsingfors Berghäll/Kallio

Når det ellers fejres så ekstraordinært, og lykønskningerne strømmer ind fra den øvrige verden, er det måske fordi, det virker temmelig konkret og til at tage at føle på, når det er 100 år i modsætning til andre jubilæer for nationer, der er meget ældre. Og der er trods alt godt 350 personer her i landet, som også er fyldt 100 år. En af de mange er den 101-årige Alli Majapuro, som i et interview i dagens Iltalehti siger ”Jeg havde ikke troet, at jeg var her endnu” – da hun gik på pension for 41 år siden efter 30 år som lærer. Hun og andre 100-årige beretter i samme avis om oplevelser fra deres lange liv.

Lyt med på eftermiddagens program i DR P1 Eftermiddag kl. 14:03 om et par minder fra livet i Finland og andet om Finland:

I dag modtager alle mobiltelefonabonnenter i løbet af dagen lykønskningsbeskeden fra Suomi 100 – næppe på samme tid, så systemet ikke overbelastes:

”Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Onnea Suomi ja suomalaiset!
Det självständiga Finland fyller 100 år i dag. Grattis Finland och finländare!”

Redaktionen på FokusFinland kan ikke andet end at tilslutte sig den lykønskning:

Vi ønsker Finland og alle her i landet tillykke med hundredåret for selvstændigheden!