Bianca Castafiore og Kropowslottet

Tintin er igen kommet på filmlærredet (2011), og i den anledning er det blevet trukket frem, at netop den senere skuespiller Palle Huld (1912-2010), der som 15-årig i 1928 havde været på en 44 dages jordomrejse vundet i Politiken, havde inspireret Hergé til figuren i ”Tintin i sovjetternes land”.

Men der er faktisk andre nordiske inspirationskilder. I en større artikel i dagbladet Helsingin Sanomats månedstillæg fra oktober 2008, sandsynliggør Severi Nygård, at den famøse operadiva, Bianca Castafiore, ikke var en italiensk operasanger, selv om man kunne få det indtryk, da hendes kælenavn jo faktisk var ”Milanos nattergal”. Bianca Castafiore optræder i tintinsammenhæng første gang i ”Kong Ottokars scepter” i 1939. Hun var kendt for sin rolle som Margrethe i Faustoperaen med den juvelarie, som Hergé sandsynligvis har hørt som barn i en indspilning fra 1902 med den finske soprano Aino Ackté (1876-1944). Hergé havde i sin samling af 30.000 fotografier desuden et foto af fotografen Aimé Dupont af Aino Ackté, taget ved Metropolitanoperaen i New York, hvor hun optrådte i 1904-06.

Artiklen sandsynliggør også, at Kropowslottet, som også er med i ”Kong Ottokars scepter”, er inspireret netop af et fotografi, som Hergé havde i sin samling, af Olofsborg (Olavinlinna) i Nyslott (Savonlinna), hvor i øvrigt Aino Ackté arrangerede operafestspillene i 1912-1916 og senere på opfordring af den nederlandske Prins Hendrik selv optrådte i 1930 i rollen som Liisa i Leevi Madetojas opera Österbottningarna (Pohjalaisia). Der er i hvert fald en tydelig lighed mellem fotografiet og Hergés tegning af borgens to runde tårne.

Artiklen viser desuden flere andre eksempler på ligheder taget lige ud af det store fotoarkiv og afbilledet i Hergé enkle streg.

Aino Ackté kan forresten opleves med juvelarien i en indspilning på Fonotipia i Paris fra 1905, som hun selv indleder med et ”Faust: L´air des bijoux, chanté par madame Aino Ackté” (Faust: Juvelarien, sunget af madame Aino Ackté). Her i YLEs arkiv (på finsk) (varer 2:15 minutter): http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=47&t=325&a=2485

Kilde: Helsingin Sanomat, Kuukausiliite, lokakuu 2008, side 58-65: Severi Nygård: Tintti Suomessa