Dansk julegudstjeneste i Helsingfors

Der er ingen dansk sømandskirke i Finland, men alligevel en fast årlig julegudstjeneste i Helsingfors. I den anledning har provst Ejgil Bank Olsen fra Holmens Kirke afholdt julegudstjenester mindst 25 gange i de forgangne 30 år. Og det var også tilfældet 2. søndag i advent, hvor desuden organist Michael Due fra Sankt Pauls Kirke og det lokale kammerkor Idun og flere andre var med til at forrette gudstjenesten. Godt 60-80 danskere og ætlinge var kommet fra nær og fjern for at være med ved gudstjenesten i Gamle Kirke i det indre Helsingfors, som var helt på dansk og med traditionel pibekrave, som ellers ikke ses i Finland, og i en udsædvanlig varm stemning som optakt til den forestående jul.

Gudstjenesten blev indledt med en flagceremoni med overrækkelsen af en fane fra Danmarks-Samfundet til Dansk Klub i Helsingfors – en fane svarende til den som et par dage tidligere var overrakt Finlands Rigsdag i anledning af Finlands hundredårsdag.

Efter gudstjenesten var der gløgg og æbleskiver på ambassaden, som stod klar med et stort juletræ, korsang og endda en dansk julemand til overraskelse for de yngste besøgende. Måske er den danske julemand blevet rastløs og på udkig efter nye enemærker i og med, at Grønlands turistorganisation har opgivet at satse flere penge på ham, så han måske følte sig forvist til en tur til Sydfinland, inden det var tid at tage nordpå til polarcirklen for at hilse på julemanden fra Korvatunturi. Den finske julemand får i hvert fald en masse ”fanbreve” fra hele jordkloden og ”still going strong”. Siden oprettelsen af Julemandens Hovedpostkontor har de fra 1995 frem til 2016 modtaget 18 millioner breve fra 199 lande; men der kommer også hvert år 500.000 breve med juleønsker fra Finland og udlandet. Desuden er der jo masser af børn og voksne som besøger Rovaniemi hvert år – så hvorfor ikke også et par danskere frem over!

Den eftermiddag i Helsingfors centrum viste sig at blive til en ægte dansk hyggestund til resten af julen og gode minder for fremtiden.