Det finske saunaselskab

Det finske Saunaselskab er en privat kulturel organisation, der er grundlagt i 1937 til at værne om arven af denne nationale badeform. Selskabet har omkring 3.000 medlemmer. Medlemskabet er personligt, men firmaer kan også optages som støttemedlemmer.

Formålet med foreningen er at bevare den traditionelle hjemlige saunakultur, udbredde information om saunakulturen, forebygge fejlagtige forestillinger om saunaen, fremme betydningen af saunabadning for et sundt liv og udvikle saunaen af i dag. For at kunne opfylde dette, udgiver foreningen information på forskellig vis, arrangerer seminarer og symposier, støtter og tager initiativ til videnskabelig forskning og driver en traditionel sauna for medlemmerne.

Foreningen har publiceret blade, bøger og andre udgivelser på flere forskellige sprog, og udgiver et finsksproget kvartalsmagasin med titlen SAUNA. Desuden har foreningen et tæt samarbejde med saunaindustrien.

Det finske Saunaselskab driver et saunaetablissement i Helsinki i naturskønne omgivelser væk fra den bymæssige bebyggelse, og dog tæt ved byens centrum. Faciliteterne omfatter fem ægte træfyrede saunabade: tre røgsaunaer (på finsk savusauna) og to nyere typer af saunaer med skorstensaftræk samt en elopvarmet sauna. Desuden driver de et cafeteria og en salon med udendørs veranda med mulighed for en afkølende dukkert i havet (også om vinteren), service med en vaskekone, massør, en damefrisør, et saunabibliotek samt mødelokaler.

Saunahuset er åbent for medlemmer og deres gæster fem dage i ugen, tirsdag-lørdag fra eftermiddagen til aften, og hver anden mandag.
 

    The Finnish Sauna Society
Vaskiniementie 10
00200 Helsinki
Finland
Tlf.: +358 – (0)9 6860 560
Fax: +358 – (0)9 679 180
Web:  www.sauna.fi

 

DEN FINSKE FOND FOR SAUNAFORSKNING

Den finske fond for saunaforskning (The Finnish Sauna Research Foundation) er grundlagt i 1984 på initiativ af Det finske Saunaselskab for at fremme, administrere og finansiere forskellige saunastudier og projekter.
 

DET INTERNATIONALE SAUNASELSKAB

Det internationale Saunaselskab (The International Sauna Society) er grundlagt i 1977 på initiativ af Det finske Saunaselskab. ISS er en fællesorganisation for saunaselskaber verden over. Formålet er lige som for Det finske Saunaselskab at fremme udbredelsen og anvendelsen af saunaen på verdensplan, men med fokus på de internationale aktiviteter.

Generalsekretariatet ligger i Finland med Det finske Saunaselskab som værtsorganisation. Det vel nok synligste indslag fra ISS’s side er arrangeringen af den Internationale Saunakongres hvert fjerde år, en tradition der er startet allerede i 1956, længe før dannelsen af ISS.