Det kribler og krabler på juletræet

Ifølge en markedsføringsundersøgelse foretaget i 2012, købte 54% af de finske husstande et juletræ. Julelysene tændes årligt i 1½ million juletræer i Finland, hvor lidt over 1 million er fra indenlandske juletræsdyrkere, mens 300.000 personer henter træet i deres egen eller slægtninges skov, og ca. 150.000 juletræer importeres, nærmest fra Danmark.

Den årlige bruttoomsætning af juletræer i Finland er på 32 mio. EUR, svarende til 237 mio. DKK. Til sammenligning udgør den årlige danske juletræseksport på 1,5 mio. DKK eller 202 mio. EUR.

I Nordfinland er en stor del af træer ægte naturtræer i skoven, selv om konkurrencen fra træer, der indhyllet i et net, fra supermarkeder er hård.

I en stort opsat artikel fra Helsingin Sanomat den 20.12.2017 nævnes en undersøgelse af, hvorvidt der er kryb i plantagetræer, og forskerne fandt egentligt ikke nogen i den plantage i Hyvinge, de undersøgte i sommers.

Til gengæld kribler og krabler det en hel del i de naturtræer, som hentes ind i stuerne. Men der er regionale både forskelle og forskel på, om det er en hel gran, eller om det er kronen fra et større fældet grantræ. I sidste tilfælde er der nemlig ofte idylliske kogler på træet, som gemmer på forskellige insekter, der drysser af sammen med frøene i stuevarmen.

Avisartiklen er fint illustreret med de mulige kryb, der følger med ind i varmen. Nedenfor en tresproget oversigt, så det er lidt nemmere at følge uden finskkundskaber.

finsk latin dansk
Kävyt   Koglerne
Kuusenkäpylude Gastrodes abietum Grankogletæge
Kuusenkäpysääski Kaltenbachiella strobi
Käpykääriäisen toukka Cydia strobilella Grankoglevikler
Kuusen runko   Granstammen
Havutikaskuoriainen Trypodendron lineatum Stribet vedborer
Kiiltokuusijäärä Tetropium castaneum Granbarkbuk
Kirjanpainaja Ips typographus Typograf
Havupuupiirtäjä Hylecoetus flabellicornis
Nopsahämähäkki Philodromidae Træløbere
Ukkoniluri Dendroctonus micans Jættebarkbille
Neulat ja versot   Nålene og skuddene
Havununnan toukka Lymantria monacha Larve af nåletræsnonne; fyrrespinder; nåleskovsnonne; almindelig nonne
Jäytiäinen Psocoptera Barklus
Kuusenneulaspistiäisen toukka Pristiphora abietina Larve af lille granbladhveps
Isohavukirva Adelges abietis Ananasgallelus
Kuusen alla   Under granen
Siemenkiitäjäinen Amara Ovalløber
Havukantojäärän toukka Rhagium inquisitor Larve af fyrretandbuk
Havukantojäärä Rhagium inquisitor Fyrretandbuk
Juuret ja tyvi   Roden og rodenden
Kuusenniluri Hylastes cunicularius Granrodbille

Mange finner smider traditionelt først deres juletræ ud ved helligtrekonger, den 6. januar, da det er helligdag i Finland og sætter punktum for juleløjerne og alle krybene.

Juletræets bortkastning efter brug

Træet tømmes for julepynt, og grenene klippes enten helt eller delvist af, sådan at gran og grene kan være i en affaldspose, og så nålene ikke falder andre steder end på juletræsunderlaget. Jo varmere og tørrere stuen er, desto lettere drysser nålene af i utide. Klippes grenene tilstrækkeligt i stykker kan de sorteres som bioaffald. En hel stamme hører dog til i det brændbare affald.
Det kan ikke undgås, at der falder nåle af de ægte træer. Til gengæld samler det næppe lige så meget støv som et kunstigt juletræ.

Alt det andet juleaffald skal ligeledes håndteres korrekt!

Rigtig glædelig jul og godt nytår – Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta – Fridfull jul och gott nytt år!