Finsk musikpris til radioguruen Jan Sneum

Tampere Music Award for Exceptional Achievement in Music Business, der uddeles for tredje gang, overrækkes under dette ¨års Musiikki & Media-arrangementet ved Industry Awards-galaen i Tammerforshuset, lørdag, den 20.10.2012 til den danske radioguru Jan Sneum.

Den danske musikjournalist og DR’s mangeårige producer har igennem årtier haft ansvaret for Danmarks Radios live-produktion både i ind- og udland og har bl.a. fungeret som planlægger og leder for de nordiske radiofoniers koncerttransmissioner og -optagelse under Roskilde Festivalen. Jan Sneum har redigeret det 1655-sider store opslagsværk om nogle af verdens mest betydningsfulde rock-, pop- og electronica-artister, Politikens Store Rock Leksikon (2004). Blandt de finske artister i værket finder man navne som Hurriganes, Hanoi Rocks, Sielun Veljet, Radiopuhelimet, 22-Pistepirkko, Honey B. & T-Bones, Leningrad Cowboys, Jimi Tenor, Jori Hulkkonen, Pekka Pohjola, Piirpauke og Wigwam.

Jan Sneum – foto: Teemu Reini

Det var en enorm overraskelse og ære at blive udset til prismodtager. Jeg har meget stor respekt for de tidligere prismodtagere, Rein Lang og Artemij Troitskija, og kan se mig selv i samme kategori!
Når jeg tænker tilbage på min karriere, lægger man mærke til, at mit arbejde er gjort af ret egocentriske grunde: Musik har for mig altid være en nødvendighed, helt på samme måde som at trække vejret, og jeg har haft mulighed for at træffe mange fine mennesker under min karriere.
Prisen er for mig en tilskyndelse til at fortsætte dette arbejde”
, siger Jan Sneum som kommentar til prisbelønningen.

Jan Sneum kendes i Europa som aktiv for festivalerne EBU Rock og Eurosonic og formand for EBU’s Eurosonic-arbejdsgruppe. Sneum virker ligeledes aktivt i Europas Radiofoniunion. Hen er indie- og vinylfreak samt en stor ven af finsk musik.

Prisuddelingen er en del af Tammerfors Stads og Musiikki & Medias fælles strategi, hvormed Musiikki & Medias internationale konkurrencedygtighed øges ved at gøre arrangementet til et centralt mødested for finske, nordiske samt russiske og baltiske professionelle inden for musikbranchen. Prisen overrækkes af Tammerfors viceborgmester for viden, erhverv, dannelse og livskvalitet, Olli-Poika Parviainen.

Prisen, der uddeles for 3. gang, er ligeledes i år formgivet af tammerforser glaskunstneren, Vesa Varrela.

Tampere Music Award for Exceptional Achievement in Music Business
Justitsminister Rein Lang, Estland (2010)
Kulturpåvirker og musikjournalist Artemij Troitskij, Rusland (2011)
DR’s rock-journalist, live-producer og rock-historiker Jan Sneum, Danmark (2012)

Tidligere i år viste Jan Sneum netop lidt af sit kendskab til estisk  og finsk musik i SNEUMS GARAGE på DR P6:

http://www.dr.dk/P6Beat/programmer/sneums-garage/2012/03/24/sneums-garage