Hverdag for præsidenten og valgkampen

Med slotsballet og de øvrige store 100-års festligheder overstået indledte Sauli Niinistö fredag eftermiddag sin kampagne til genvalg ved det kommende præsidentvalg med at tale for et par hundrede mennesker på Narinken i det indre Helsingfors.

Præsidenten har haft travlt i anledning af Finlands 100-årsfestligheder og indledte nu valgturneen med at tage toget mod Rovaniemi i Lapland, hvor han i weekenden starter sin egentlige kampagne til valget, der indledes med brevstemmeafgivelsen den 17. januar 2018.

De øvrige 7 kandidater har allerede tidligere indledt deres kampagne i tv og rundt om i landet, mens den 9. kandidat, europaparlamentarikeren Paavo Väyrynen, nu ser ud til at deltage i spillet efter at have fået indsamlet de nødvendige 20.000 opstillerkort. Väyrynen opstiller nemlig lige som Niinistö uden for partirækkerne, men har imod sætning til den siddende præsident, som fik 156.000 godkendte opstillerkort, måtte gøre endnu større anstrengelser for at få opstillerkortene i hus. Efter reglerne må en finsk statsborger kun sætte sin underskrift på opstillerkort til én kandidat. Evt. dubletter makuleres som ugyldige. Anderledes er det for partierne, som kan støtte lige så mange kandidater, de finder passende.

Med 9 kandidater til det kommende præsidentvalg er der lagt op til et spændende forløb, også selv om de første meningsmålinger har vist, at Sauli Niinistö som siddende præsident har et særdeles stort forspring i kampen.

Billede: Præsident Niinistö hilser på eleverne fra Inari Skole i forbindelse med Finlands 100 års festlighederne i Sajos Samekulturcenter. (C) Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.