Julebryg og procenterne

Hvis det står til Rigsdagens social- og sundhedsudvalg, så kommer der hverken stærke påske- eller julebryg eller andre stærke øl på supermarkedshylderne til næste år. Udvalget foreslår regeringen, at alkoholholdigheden på 4,7 procent fastholdes. Der er ellers fra udlandsk hold gjort forsøg på at påvirke embedsmænd eller beslutningstagere til at ændre grænsen, så finnerne ikke længere behøver at handle deres stærke øl i Alko-butikkerne.

Aftenens gløggparty i Rigsdagen hos SDP er udsat, da revideringen af alkoholloven er til debat, så den kan tredjebehandles i morgen. Debatter i forbindelse med ændring af lovgivningen på alkoholområdet er altid et ømtåleligt emne i Finland, og hvad udfaldet bliver, vides først i morgen.

Det kommer næppe til at genere ret mange, hvis Alko forbliver eneforhandler af de stærke øl sammen med vin og spiritus. Dels sikrer det et bredt varesortimentet, og dels køber de, der vil have øllet billigere, alligevel ind på en udlandsrejse.

Størstedelen del af de stærke udenlandske juleøl virker ret dyre – sikkert som følge af den høje finske ølskat. Literprisen er på højde med de billigste vine eller derover. Derved kommer de ofte til at stå tilbage i ”udsalgskurven” – uden at være sat nævneværdigt ned – før tolderne kontrollerer, at de skattemæssigt kan afskrives af varelageret, hvis de da ikke lige er blevet solgt i sidste øjeblik.

Apropos procenter, så er øl, vin og spiritus i Finland ikke belagt med 14 procent moms sådan som andre fødevarer, men derimod med fuld moms på 24 procent, da de ikke regnes som levnedsmidler.

Alle unge over 18 år, der ser ud til at være under 30 år, skal i øvrigt vise ID for at kunne købe øl, vin, spiritus og tobak, uanset hvor de køber det. Det volder heller ikke problemer, for det respekteres som en helt naturlig ting i hverdagen.