Julefred

”I morgen, vil Gud,
indfalder vor Herres og Frelseres nåderige fødselsfest;

og være for thi herigennem en almen julefred kundgjort og påbudt, med advarsel til enhver, at denne højtid med tilbørlig andagt fejre, og i øvrigt iagttage et stille og fredsommeligt opførende,

imens den, som herimod bryder samt julehøjtiden gennem noget ulovligt eller utilbørligt forfarende udskejer, gør sig under skærpende omstændigheder forfalden til den straf, lov og forfatninger for hver forbrydelse og overtrædelse særskilt påbyder.

Til slut tilønskes stadens samtlige indbyggere en frydefuld julehelgen.”

Sådan lyder frit oversat teksten til udråbelsen af julefreden fra balkonen på Brinkala Gård i Åbos centrum, sådan som det har været gjort siden 1886 i en tradition, der stammer helt tilbage fra 1320’erne. Det er vist nok det sidste sted i Europa, hvor traditionen er holdt i hævd, og alligevel er den lige hårdt tiltrængt alle andre steder.

Udråbelsen i Åbo har været transmitteret i finsk radio siden 1935 og siden 1983 i finsk TV1, ligesom den nu kan følges i realtid på internettet. Desuden transmitteres den direkte via det europæiske tv-samarbejde, bl.a. i SVT2.

Den direkte transmitterede udsendelse kan ses her bagefter via YLE Arenan (på svensk; varighed 15 min.): arenan.yle.fi/1-3794859

Rigtig glædelig jul og godt nytår – Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta – Fridfull jul och gott nytt år!

Billederne er skærmklip fra YLEs direkte transmission den 24.12.2017. Artiklen er oprindelig skrevet i 2010, opdateret: 24.12.2017.