Juletraditioner

De fleste juletraditioner er kommet til Finland lidt senere end i det øvrige Norden, da langt de fleste er kommet fra de tysktalende områder via Danmark og/eller Sverige. Det gælder både juletræet og de tidligere omtalte gratiner, som alle er kommet hertil i 1800-tallet. Det er forresten traditionen med den lille juleoptræden med Stjernedrengene (“Tiernapojat”) med de tre vise mænd i Betlehem også – måske lidt tidligere –  men m i mellemtiden er den vist helt bortglemt i Danmark igen. I Oulu/Uleåborg holder de stadig en årlig konkurrence, om hvilken drengegruppe, der er årets bedste. Og årets bedste stjernedrenge inviteres til at optræde for præsidenten. Det er ligeledes tradition, at præsidentparret får deres juletræ og julegedde foræret af forskellige foreninger. Det skete netop i går.

http://joulukirkko.fi/joulutietoa/stjarngossespelet-tiernapojat-ar-en-gammal-tabla

Ellers er det netop 190 år siden, at verdens ældste julesang, Stille Nacht, blev fremført den 24.12.1808 i Oberndorf i Østrig. Den lokale præst, Josef Mohr, ville trøste sin mening, som var ramt af fattigdom og krig, og bad sin ven, Franz Xaver Gruber, om at komponere musik til seks vers, som præsten selv havde skrevet.
De fremførte sangen for første gang under julemessen akkompagneret af guitar, efter som kirkens orgel var i stykker.  ”Stille nat, hellige nat” er sidenhen oversat til mere end 330 sprog.

Af de 70 millioner kort, som finner årligt sender med posten, er over 50 millioner årets julekort. Heraf går de 5 millioner til Norden, Storbritannien, Tyskland og USA. Og den her i landet, der modtager langt de fleste, er Julemanden i Rovaniemi, som i 2009 fik hele 700.000 julebreve fra 200 forskellige lande.