Lavine ved Isokuru i Pyhätunturi

Isokuru (billede: Wikipedia)
Skiløbere indberettede søndag middag at have observeret et sneskred på skrænterne i nationalparken Pyhä-Luosto ved Isokuru i umiddelbar nærhed af skisportsstedet Pyhätunturi i Pelkosenniemi, Lapland.  Lavinen dækker et stort bælte, der er 50 m bredt og 80 langt uden for de egentlige slalomløjper. En langrendsløjpe gennem fjeldpasset er omgående afspærret i begge ender, da lavinen havde dækket den med over 4 m sne. Den stejle skrænt er bortset fra allerøverst nu afdækket, så de bare klipper og klippesten nu er synlige.

Meteorologerne har netop hævet niveauet for lavinefare ved flere skisportssteder i Lapland til 3 på skalaen 1-5, hvilket vil sige, at der er en anseelig fare for pludselige sneskred. Isokuru er godt nok ikke et sted, hvor det er tilladt at løbe ned ad skrænterne, men af og til er der nogen, som alligevel forsøger sig og i værste fald udløser en lavine. Ingen personer er meldt savnet. Dog har et redningsmandskab på 20 personer været i fuld gang med lavinestænger for at gennemsøge det udsatte område for evt. begravede personer hele eftermiddagen, men har til aften afblæst aktionen og er fortrukket til saunaen efter den svedige indsats. Der er hverken fundet tilskadekomne eller omkomne i snemasserne.

Snespærren holder på taglavinen

Samtidigt advarer redningsmyndighederne for faren for taglaviner især i Vest- og Sydlapland. Senest er en 4-årig pige blevet begravet under 1 m sne fra en taglavine på et 5 m bredt område uden for et rækkehus i Oulunsalo. Pigen nåede at være begravet i snemasserne i flere minutter uden at kunne få luft, mens moderen og en nabo kæmpede om kap med tiden for at grave pigen fri, idet hun ikke var til at finde, der hvor hun sidst var set få sekunder forinden.  Pigen blev bragt til hospitalet til kontrol for varige skader, men var tilsyneladende sluppet med skrækken.

Tidligere på vinteren blev en ældre mand tilsvarende begravet under en taglavine i Helsingfors og slap også med mindre skrammer, mens to kvinder omkom af sne- og isklumper fra taglaviner i Helsingfors og Tammerfors i februar og marts. Ulykkerne er tragiske, og desværre har flere taglaviner krævet dødsofre i de seneste år, mens det er flere år siden, at en lavine krævede en skiløbers liv i Ruka ved Kuusamo.

Også på Kellostapuli i Ylläs, Lapland rullede der lørdag en 250 m  bred lavine, uden at nogen tilsyneladende kom noget til. Alligevel observerede en lokal ansvarlig for snesikkerheden nogle vovehalse, som vovede sig ud på Kellostapuli lige ved siden af stedet med lavineskredet. Normalt sker der lavineskred på Kellostapuli én eller to gange hver vinter, oftest forårsaget af mennesker; men det vides ikke med sikkerhed, om de aktuelle laviner er udløst naturligt. Lørdag faldt der i hvert fald en del ekstra sne samtidigt med, at der var hård vind.

Efterskrift:

Mandag  den 12.3.2012 er en 50-årig mand fundet omkommet i Pyhäjärvi under et tykt lag sne, der var forårsaget af en taglavine fra familiens parcelhus. Manden var på ulykkestidspunktet alene hjemme, og der var ingen vidner til den tragiske ulykke, så de nærmere omstændigheder er ukendte. Netop nu ligger der 1 m sne i området omkring Pyhäjärvi.