Lipeäkalaa – Ludfisk

Ludfisk og sovs med et grønligt skær af jul – til 4 personer
(Lipeäkalaa ja vihreää kastiketta)

  • 1-2 kg ludfisk

Sovs:

  • 1 stk. porre – som jeg selv ville erstatte af fennikel p.g. af allergi
  • spiseolie
  • 2 stk. hvidløgsfed
  • 1 stk. grøn chili
  • 1 bdt. persille
  • 100 g grønne oliven, helst kernefri økologiske
  • 1 spsk. revet citronskal af usprøjtet økologisk citron
  • Sort peber

Tilbehør:

  • Kartofler
  • 2 stk. lagerblade
  • (2 æg)
  • 3 dl kartoffelvand

Mængden af fisken i denne opskrift kan godt ændres, men husk at ludfisk skrumper kraftigt ved kogning.

Kartoflerne skrælles og koges møre i vand tilsat salt og lagerblade.

Ludfisken koges efter anvisningen på emballagen.

Poren (fenniklen) skæres i småstykker, hvidløgene snittes, chilien skæres i strimler, persillen hakkes og oliverne skæres i halve.

Laser porre (fennikel), hvidløg og chili let i olie i et par minutter. Tilsæt persille og oliven.

Hæld 3 dl kogt kartoffelvand på panden, krydder det med peber og citronskal og lad det simre sagte i 5 minutter.

Anret fisk og kartofler (og halve let hårdkogte æg) på varme tallerkener og hæld den grønne sovs henover det.

Og hvis maden valgtes ud fra lugten, ville denne portion nok forblive uspist på tallerkenen, eftersom det er ludfisk, skriver redaktøren af Helsingin Sanomats december månedstillæg, hvorfra opskriften stammer. Så hold vinduet let på klem i køkkenet, men nyd endelig en spændende måde at smage ludfisk på. Det smager langt bedre end sit ry! Velkomme – Hyvää ruokahalua!