Lonna – fra søminer til afslapning

Lonna er en hyggelig lille ø i skærgården lige uden for Helsinki centrum, og tilhører Suomenlinna-bydelen. Øen er kun 150 m i diameter, ligger ca 1,5 km fra fastlandet, og kan nås med en færge fra Kauppatori på 10 minutter.

Lonna, som gennem et par århundreder har været militærområde, blev åbnet til publikum i 2014, og huser nu en restaurant, en vaffelbar og en sauna. Desuden arbejdes der med at indrette festlokaler i øens gamle søminemagasiner.

Vil man bare nyde livet i det frie, kan man på en sommerdag sætte sig på en varm klippestrand, blandt vilde blomster, og nyde udsigten over havet til Helsinki centrum.

Historie

Under den svenske periode var Lonna ejet af Helsinki by. I løbet af den finske krig (1808–1809) fik øen en fremtrædende rolle ved at nogle af fredsforhandlingerne med Rusland foregik derhenne. Og nogle år efter russerne havde taget over, blev øens ejerskab overført fra Helsinki by til militæret i 1817.

I 1880 blev Lonna stedet hvor man samlede og opbevarede søminer. Rollen som sømineø fortsatte også efter Finlands selvstændighed, og opbevaring af miner fortsatte indtil 1993.

Ti år senere, under fortsættelseskrigen, i 1943, fik øen en ny slags rolle som sømineø. Denne gang drejede det sig om afmagnetisering af skibenes metalskrog, for at beskytte dem mod magnetminer. Et anlæg med kabler i havbunden og strøm fra store dieselmaskiner på øen blev anlagt. I travleste tider under krigen blev der afmagnetiseret over 1000 skibe årligt.

Afmagnetiseringsarbejdet fortsatte helt indtil slutningen af 1960’erne, hvor oprydning af søminer blev afsluttet.

I 1999 blev Lonna overført fra militæret tilbage til Helsinki by, og der blev startet et restaurerings- og oprydningsarbejde. I 2013 blev brugsretten af øens bygninger udlejet til private aktører, der står for services for de besøgende på øen, og i foråret 2014 blev øen så åbnet for publikum.