Luciakroningen 2012 i Domkirken

I dag fejres den årlige luciafest i Helsingfors, som arrangeres af den almennyttige organisation Folkhälsan i samarbejde med Hufvudstadsbladet, Yleisradio FST og Radio Vega.

Den 18-årige Julia Hanhikoski fra Karleby er valgt til årets luciabrud. På luciadagen kronedes hun kl. 17 i Helsingfors Domkirke af forsvarsminister Carl Haglund, hvorefter hun kørtes gennem centrum på et åbent belyst lastvognslad med sin luciakrans på hovedet.

Samtidigt kronedes luciabedstemoderen, den 89-årige Eeva Sutinen, i Lapinlahti i Savolax, lige som der har været luciaoptog mange andre steder landet over.

Traditionen startede i Sverige i 1920’erne og blev taget op i Helsingfors i 1930. Faktisk går de første beretninger om fejringen af Lucia til Västrä Götaland, hvor hun optrådte på en herregård allerede i 1746. Den første Lucia i Finland havde man på Svenska fruntimmersskolan i Åbo i 1898.   Men selveste Lucia jo er Siciliens Syrakusas skytshelgen, og var en ung sicilianer, som levede i 183-303 og var af adelsslægt.

Årets stemningsfyldte kroningsceremoni med flere julesange afsluttes med Sankta Lucia på italiensk kan ses på YLE’s Arenan (på svensk) (27 min.) her: http://arenan.yle.fi/tv/1735345