Masser af festbelysning verden over

I dag er der 50 landemærke i 30 forskellige lande verden over, som belyses i anledning af Selvstændighedsdagen. Også flere steder i Rusland.
www.svenska.yle.fi/artikel/2017/12/04/finlands-100-ariga-sjalvstandighet-firas-over-hela-varlden-med-festbelysning

Her i landet indledtes lysinstallationen ”Luminous Finland 100” med et 40 minutters arrangement med musik og taler og belysningen af samernes hellige fjeld i Kilpisjärvi, Saanafjeldet, med hele 2,2 mio. kvadratmeter. Belysningen kan takket være sin geografiske placering ses i Finland, Norge og Sverige, og varer 30 timer og slutter den 5.12. ved midnatstid.
Læs YLE Svenska korte omtale af lysinstallationen og kig med på et 26 sek. videoklip:
svenska.yle.fi/artikel/2017/12/04/se-hur-fjallet-saana-lyses-upp-i-polarnatten

Netop i dag, den 4. december 1917, undertegnede Finlands Senat, dvs. den daværende regering, selvstændighedserklæringen for 100 år siden i Stænderhuset i Helsingfors.

I den anledning samles Statsrådet i dag til en jubilæumssession i Statsrådsborgen på Senatstorvet, hvor også efterkommere til det daværende senats medlemmer er indbudt.

Samtidig deltog de 4 vindere af Vision 100 fra en gymnasieklasse i Kuopio med deres bidrag til en ny selvstændighedserklæring for de kommende 100 år. Den tager bl.a. ligestilling og jævnbyrdighed, Finlands nationalsprog, minoritetssprog and andre sprog, samt det nordiske Finland, uddannelses- og miljøspørgsmål op.