Mortensgås – en fælles tradition

I Danmark er mortensgås for længst blevet til mortensand, selv om det nok er begrænset, hvor mange der lige frem spiser and mortensaften i Danmark. Her i Finland er det traditionen tro stadig gås, der spises på martinpäivä; men det er nok yderst få, der holder den i hævd. De fleste finner aldrig hverken smagt gås eller and, lige bortset fra en bid pekingand på en kinesisk restaurant. Og forresten kan man slet ikke finde hverken frosne ænder eller gæs i supermarkedernes frysere. Derfor er det måske intet under, at de par frosne ænder, som Lidl annoncerede med i forrige uge, var revet væk samme dag.

Stort set er den finske opskrift den samme som for en dansk julegås; med æbler, svesker og måske tranebær. Dog med den undtagelse af den finske opskrift anbefaler at skære det overflødige fedt væk, inden den sættes i ovnen. Fedtemadder eller fedt under silden eller spegepølsen er nemlig et helt ukendt begreb her i landet.

Og selve dagene mortensdag og martinpäivä ser umiddelbart ud til at være én og samme, nemlig markeringen af den katolske festdag for Martin af Tours, eller Morten Bisp, den 11. november. Men det er det ikke længere, idet den finske martinpäivä i den nuværende finske almanak er den protestantiske navnedag for Martti, dvs. Martin Luther, som fødtes den 10. november 1483.

Så de to dage har kun navnet og gåsetraditionen til fælles – ikke helt datoen. Og dog; anden spises den 10. om aftenen i begge lande på martinpäivä og mortensaften.