Nye tider, nye tavler

Det ortodokse seminarium i Joensuu i Nordkarelen har for nyligt taget tavlecomputere i brug under gudstjenesten. Koret synger ganske enkelt op fra et par tavlecomputere med de aktuelle tekster lagt ind. Og hvis teksten skulle være for svær at læse fra nodepulten, så kan den let forstørres op ved at pege et par gange på skærmen.

Foreløbigt hentes der blot tekster fra den ortodokse kirkes egen portal ortodoksi.net til brug for gudstjenesten, men senere kan det også blive aktuelt at hente noder på den måde. Biblen kan naturligvis også læses via tavlecomputeren lige som andre tekster. Dermed sparer man præster og andre for at slæbe på 5-6 tykke værker til formålet hver søndag.

Man forsøgte sig allerede for 5 år siden på seminariet med computere i sammenhæng med gudstjenesten, men dog måtte opgive, da den daværende teknik ikke viste sig praktisk mulig. Men det er langt fra første gang, at den finske ortodokse kirke har taget ny teknologi i brug. Allerede mens internettet var forholdsvis nyt for mange, havde det ortodokse kloster i Ny Valamo allerede en hjemmeside.