Pandaerne er på vej

Efter en højtidelig afskedsceremoni er de to første pandaer på vej på deres 24 timer lange rejse fra pandacenteret Dujiangyan nær Chéngdū i Kinas Sichuan-provins til deres nye hjemsted i den zoologiske have i Etseri/Ähtäri i det sydvestlige Finland, og de forventes at ankomme den 18. januar med et Iljushin IL-76-TD-90VD fragtfly fra Volga-Dnepr Airlines nonstop til Helsingfors-Vanda Lufthavn omkring kl. 10 [finsk tid] i sne og let snefygning. Med ombord er desuden et kinesisk og et finsk hold af dyrlæger og dyrepassere samt en masse dyrefoder.

Pandaerne Jín Bàobào (hun) og Huá Bào (han) har allerede været en tid i karantæne i Kina, ligesom de skal være det efter ankomsten til Finland. Hvis alt går efter planen kan publikum få et glimt af Nordens første pandaer allerede den 17. februar 2018. Pandaerne er døbt adoptivnavnene Lumi og Pyry, som er valgt efter en publikumskonkurrence og er almindelige finske navne, der på dansk betyder henholdsvis ’sne’ og ’snefog’.

Modtagelsen af de to pandaerne har været under forberedelse igennem længere tid, og der er bygget et helt nyt pandaanlæg i den finske zoologiske have, hvilket har været en stor satsning både for haven og kommunen, som naturligvis ser frem til endnu flere besøgende end hidtil. Etseri/Ähtäri ligger 324 km nord for Helsingfors, dvs. en køretur i bil på godt 4 timer og med bus 5 timer.

Se bl.a. billederne af bygningen af pandaanlægget på Ähtäri Zoos sider (på engelsk og finsk): http://www.ahtarizoo.fi/index.php/en/panda/snowpanda-house

 

Læs også YLEs artikel om baggrunden for udlejningen af pandaerne (på svensk):

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/01/17/finland-trader-in-i-exklusiv-pandaklubb-men-for-kina-ar-pandorna-ett-satt-att