Politirenen Maija er kørt ihjel

Maija sammen med sin kalv Artturi i maj 2011. (Foto: Laplands Politi)

Netop hvor sæsonen for renpåkørsler begynder og tilmed julen står for døren, blev Laplands Politis maskotren Maija fredag den 25.11. kørt ned af en bilist på Kittilä-vejen i Nivankylä lige nord for Rovaniemi.

Den treårig rensimle var sammen med et par andre rener undsluppet indhegningen på sin hjemgård hos rensdyrholderen Matti Konttaniemi, og ved sammenstødet på hovedvejen omkom Maija, mens et andet rensdyr blev skadet. Det er dog i bedring og skal nok komme til hægterne inden jul.

Maija blev ellers netop brugt af politiet til repræsentationelle formål og havde endda sin egen politiuniform, nemlig et blåt mavebælte med politilogo på. Nu fortsætter kalven Artturi, som Maija fødte midt i maj, bogstaveligt talt i sin moders fodspor som repræsentant for trafiksikkerheden. Ellers benytter politiet i Finland ikke rensdyr i trafikken.

Ifølge politet er én af de værste perioder med renpåkørsler netop indledt. I hele rensdyrsholdsområdet, som dækker hele Lapland og ned til en linje ved Ristijärvi i Kajanaland, sker der årligt 3.000-4.000 påkørsler af rener. November-januar er udover juli-august den periode med fleste skader.

Sådan undgås en renpåkørsel:

• Afsæt tid til den strækning, der skal tilbagelægges
• Kør med en hastighed, så du også beholder herredømmet over bilen selv i situationer med overraskelser, og hold nøje med vejsiderne
• Tag renadvarselsskiltene alvorligt, da de er opstillet på steder med ekstra stor fare for renpåkørsler
• Hvis du ser én ren, er der højest sandsynligt en større flok i nærheden.

Og det er god skik, at bilister advarer de modkørende om at sænke hastigheden ved at blinke med det lange lys.