Priset debutant – Alexandra Salmela

Alexandra Salmela, f. 1980, finsk, tjekkoslovakisk født forfatter og nuværende slovakisk statsborger, som skriver på finsk.

Alexandra Salmela (foto: Heini Lehväslaiho)

Alexandra Salmela er født i Bratislava i det daværende Tjekkoslovakiet og uddannet som teaterdramaturg på Bratislava Teaterhøjskole og siden magister i finsk sprog og litteratur Karlsuniversitet i Prag. Under sin studietid studerede hun ved Den Humanistiske Erhvervshøjskole i Korpilax i Jyväskylä Kommune som udvekslingsstudent og har kun boet i Finland i 4 år (2010) siden færdiggørelsen af finskstudierne, som tog 8 år. Den 29-årige Salmela bor med sin finske mand og barn i Tammerfors.

Hun debuterede med den prisbelønnede roman 27 eli kuolema tekee taiteilijan (27 eller døden skaber kunstneren), der blev tildelt Helsingin Sanomats litteraturpris på 15.000 euro for den bedste debutroman i konkurrence med 9 andre forfattere. En pris som uddeltes for 16. gang siden 1995. Få dage inden pristildelingen opnåede romanen endog at blive valgt som kandidat til årets Finlandiapris, til trods for at vedtægterne fastslår, at kun finske statsborgere kan tildeles prisen. Noget som stiftelsen imidlertid ikke havde været opmærksom på forhånd og derfor valgte at se stort på, for blot nogle få dage senere at fjerne det krav fra vedtægterne for de kommende prisuddelinger. Med den pressefurore blev Alexandra Salmela bogstaveligt talt kendt landet over på én enkelt dag.

Romanen er ikke selvbiografisk, selv om den nok indeholder visse ting fra Salmelas eget liv. Hovedpersonen er den 27-årige Angie, som er on/off-kunststuderende, der flakker omkring med studiekammeraterne i hjembyen Prag. Angie brænder for at gøre noget stort og dø inden hun om få måneder fylder 28, lige som hendes store idoler, de legendariske Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones og Kurt Cobain. På det tidspunkt er Angie endnu ikke kunstner, og flytter i stedet for langt væk til en aldeles ægte sø et sted i de finske skove. Romanen er endnu ikke oversat til andre sprog (2010).

At skrive på finsk har været noget af et chanceridt, som bare har skullet afprøves. Det gik strygende med romanens første halvdel, mens arbejdet med anden halvdel var pinefuldt og fyldt med mange korrekturfaser for den nybagte finne, trods de mange år studier i sproget. Alligevel mener Alexandra Salmela, at det er på tide at stryge myten om det svære finske sprog. Selv taler og skriver hun et udmærket finsk.