Renhjorden kom ikke af banen

Mindst 26 rener kom af dage mandag morgen (12.11.2012), da IC-tog 50 fra Rovaniemi til Helsingfors efter afgangen kl. 08:29 kolliderede med en renhjord i Tikkala, Maksniemi i Simo Kommune i det allersydligste Lapland.

Netop i weekenden havde der været ekstra mange rener, som var på træk i retning af Bottenhavet. Nu gik det uheldigvis ud over flere rensdyrholdere, som mistede adskillige af deres husdyr.

Men ulykken betød også store forsinkelser for passagerne både i det sydgående IC-tog og det nordgående eksprestog 273 fra Helsingfors mod Rovaniemi, som begge blev 3 timer forsinket ved ankomsten til endestationerne, ligesom det efterfølgende sydgående eksprestog 54 på vej til Helsingfors blev en time forsinket.

Ved sammenstødet med renhjorden blev IC-togets lokomotiv nemlig beskadiget, så det måtte vente på baneterrænet i 4 timer på et erstatningslokomotiv fra Seinäjoki, 400 km længere sydpå. Ingen personer kom til skade ved hændelsen. Hele banelegemet og -skråningerne var dog fyldt med renkadavere, som skulle fjernes for at undgå en ”trafik” af kadaverædende rovdyr. Desuden blev kabellægningen langs banen beskadiget og måtte repareres.

Påkørsler af dyr på banelegemet er ikke usædvanlige i Finland, idet mange banestrækninger gennemskærer forholdsvis øde natur- og skovområder. Der påkøres årligt hhv. 120-150 rener og 120-150 elge, mens der ikke holdes statistik over påkørsler af andre dyr. Men i slutningen af oktober 2012 tørnede en skinnebus på vej fra Parikkala til Villmanstrand i Sydkarelen sammen med en bjørn. Der skete ingen person- eller materielle skader og toget kunne fortsætte med en mindre forsinkelse. Det er ellers ikke usædvanligt, at bremsesystemet beskadiges ved påkørsler, så lokomotivet må skiftes ud, før toget kan fortsætte.

For en gangs skyld indeholder ovenstående ingen billeder, men de er nok også en anelse for rå, nu hvor juletiden står for døren. Hvis nogen alligevel vil kigge nærmere på banelegemet og toget, så kig f.eks. i artiklen fra Pohjolan Sanomat (på finsk): http://www.pohjolansanomat.fi/PS-Uutiset/1194777309617/artikkeli/juna+tormasi+porotokkaan+simossa.html