Russisk jul i Finland

Den russiske jul falder noget anderledes end den vestlige jul, eftersom den russiske ortodokse tradition stadig følger den julianske kalender, der nok i den autonome tid har været i brug her også, men som for længst er gjort til historie i Finland som parallelkalender. Siden Sovjetunionens ophævelse har russerne fejret jul den 7. januar og holdt fri i dagene 1.-5. og 7. januar.

Det er alt sammen noget, der betyder, at russisk jul her i Finland snart sagt er blevet ensbetydende med den strøm af juleturister. I perioden 27.12.-6.1.2012 regnes der med, at der kommer 300-350.000 russiske juleturister til Finland, heraf ventes de 130.000 russere til Helsingforsområdet. Langt de fleste besøgende i Sydfinland besøger venner og slægtninge eller er endagsturister med bus, tog pirattaxi eller i privatbil, men heraf er 22.000 russere indkvarteret i de to uger på Helsingfors hoteller. Der er indsat både ekstratog og chartertog både fra Moskva og Skt. Petersborg til Helsingfors og flere andre destinationer i Finland, hvor de for meste bor på hoteller og i fritidshuse på skisportsstederne.

I Helsingfors og andre steder er der til trods for, at det er helligdag, ekstra åbent i butikkerne af hensyn til de mange turister den 6. januar, hvor finnerne selv fejrer helligtrekonger. Mange butikker har midlertidigt ansat ekstra russisktalende personale, da handlen måske lokker lidt ekstra med det igangværende udsalg overalt. Hovedstaden tilbyder naturligvis også turistinformation på russisk, mens der er rundvisning på russisk på fæstningsøen Sveaborg i skærgården lige ud for Helsingfors. Og blandt de russiske turisters er de foretrukne seværdigheder Krigsmuseet og Kyrslätt/Kirkkonummi, den idylliske kommune som bl.a. huser Porkalaområdet, som var udlejet til Sovjetunionen 1944-1956 og husede den 300 km2 store flådebase med 7.200 sovjetiske militærpersoner og familier.
Selv har finnerne tradition for at kaste deres juletræ ud på helligtrekonger, men juletræerne på bytorvene og guirlanderne på hovedgaderne landet over får nu lov til at stå tændt til den russiske jul er overstået.  Kort sagt, så er den russiske jul et pift i julelygterne midt i den mørkeste tid af vinteren.

Læs mere om den russiske turisme i Finland ved juletide (på engelsk):
http://www.hs.fi/english/article/Finland+is+number-one+destination+for+Russians/1135270064477

Besøg Krigsmuseet i Helsingfors (på svensk, finsk eller engelsk) her eller Porkalaområdet: http://www.porkkala.net/