Snedronningen og Nøddeknækkeren – eventyrballet i begge ender af Østersøen

Kenneth Greve: Snedronningen
Tiina Myllymäki og Wilfried Jacobs
Finlands Nationalballet
Foto: Sakari Viika

Mens H. C. Andersen ikke alene inspirerer Dronningen og folk i Tivoli, så inspirerer han også balletmesteren og folk i Helsingfors i disse dage.

Finlands Nationalballets 90-års jubilæum kulminerer nemlig den 23. november med uropførelsen af et værk af Nationalballettens danske balletchef Kenneth Greve, Snedronningen, der henvender sig til hele familien. Og værket bygger naturligvis på H. C. Andersens eventyr.

”Mit ønske er, at børn formår at fordybe sig i den begivenhedsrige fortælling, og at forældrene efter forestillingen ser sig i spejlet og måske ser sig selv på en ny måde”, siger Kenneth Greve om sit værk og H.C. Andersens eventyr.

Hændelserne i Kenneth Greves værk udspilles i Finland for hundrede år siden. Intrigen fører hovedpersonerne via forskellige lande fra Helsingfors op til Lapland. ”Snedronningen er min hyldest til den finske kultur og livsform”, forklarer Greve. Kostumedesigneren Erika Turunens og lysdesigneren Mikki Kunttus visualisering tilfører ligeledes fortællingen sit finske stænk; de har nemlig sammen udarbejdet værkets scenograf. For maskeringen står Pekka Helynen.

Musikken til Snedronningen er komponeret af Tuomas Kantelinen, der bl.a. er kendt for sine mange filmkompositioner. ”Det her er et drømmeværk, som jeg er helt betaget af”, fortæller Kantelinen om sin komposition. Den filmiske musik indeholder en hel del specialeffekter og er indspillet på forhånd af Finlands Nationaloperas orkester. Derved er det lykkedes at flytte hele værket nærmere publikum til en scene, der er bygget over orkestergraven.

Der er således lejlighed for hele familien til at blive indpodet i den gamle eventyrmagers verden og i både finsk og dansk balletkunst på én gang ved at tage en lille rundrejse langs Østersøen. Hvis da ellers ikke alle forestillingerne når at blive udsolgt inden da. Efter premieren har Nationalballetten besluttet at forlænge sæsonen med yderligere 6 forestillinger i januar som følge af den enorme publikumsinteresse.

Dagen før Selvstændighedsdagen var 1.300 skolelever fra hele Svenskfinland inviteret til at se Snedronning. Mange kom langvejs fra og havde været ekstra tidligt oppe for at få den store oplevelse. Kig med på tv-indslaget om skolebørnenes oplevelser på Nationalballetten (på svensk) (kan også vises i udlandet): http://arenan.yle.fi/tv/1761893

Læs desuden forhåndsomtalen i HBL (på svensk): http://hbl.fi/kultur/2012-11-23/snodrottningen-spannande-vinterfantasi-pa-taskor

eller kritikken efter premieren i HBL (på svensk): http://hbl.fi/kultur/recension/2012-11-26/recension-fantasybalett-med-bastubad-och-vattar

Link til Finlands Nationalballet (på svensk, finsk og engelsk): http://www.opera.fi/se