Sovjetiske soldater begraves

De jordiske rester af 9 sovjetiske soldater blev fundet i Hulkonniemi i Suomussalmi 28.12.2005 og de jordiske rester af 6 andre sovjetiske soldater 21.8.2012 i Hietaperä i Kuhmo.

Finlands Institut for Sundhed og Velfærd har undersøgt de afdøde, fastlagt mændenes alder til mellem 15 og 30 år samt udfærdiget retslægelige attester.

Den russiske ambassade i Finland har henstillet til, at soldaterne stilles til hvile på et sømmeligt sted, hvorefter de i henhold til en afgørelse fra Den Regionale Forvaltning for Nordfinland begraves resterne af soldaterne på gravstedet for sovjetiske soldater, der er faldet i Vinterkrigen, i Paloaho i Kuhmo. På gravstedet findes allerede en indhegnet mindesten og en indkvarteringsbunker samt to overdækkede våbenstillinger.

Begravelsen sker i Saunajärvi fredag, den 23.11.2012, hvor præsten for den ortodokse mening i Kajaani, fader Kauko Ivanoff, velsigner de afdøde, assisteret af sognepræsten for den evangelisk-lutherske mening i Kuhmo, Timo Suutari. Kuhmo repræsenteres ved byrådets 1. viceordførende, Kari Nikulainen, mens Den Regionale Forvaltning for Nordfinland repræsenteres ved sin chef, Maria Suirua og planlægger, Erja Sipola.

Tilsvarende begravedes 6 sovjetiske krigsfanger fra Fortsættelseskrigen ved en ceremoni i Joutseno sidste efterår. Og landet over findes adskillige gravsteder for sovjetiske soldater og krigsfanger, mens tyske soldater, der faldt i Nordfinland, er samlet på Den Tyske Soldaterkirkegård i Norvajärvi ved Rovaniemi, og de, der faldt i Sydfinland er begravet på Den Tyske Soldaterkirkegård i Vanda.

I Finland er der tradition for, at de jordiske rester af faldne finske soldater genbegraves i hjembyerne i Finland, hvilket seneste skete så sent som forrige efterår forskellige steder i landet. I Rusland er derimod tradition for, at de faldne begraves, der hvor de er faldet.

Efterskrift:

Der blev desuden nedlagt blomster af lokalafdelingen for Selskabet Finland-Rusland og af 3. sekretæren ved Ruslands Ambassade, Pjotr Kodolov, som takkede for den finske hævdholdelse af minderne over faldne soldater og vedligeholdelse af gravstederne.

Baggrunden for genbegravelsen var bl.a., at den nye ejer af den grund, hvor de seneste 6 faldne lå ved et træ med indgraveringen 1940 ikke ønskede at have de jordiske rester liggende, hvorfor de blev gravet op. Og mindehøjtideligheden afholdtes, eftersom de faldne ikke var blevet velsignet tidligere. Nu skete det med ordene “Herre, giv dine undersåtter, de faldne soldater fred” og “Måtte Guds lys oplyse freden mellem landene” fra hhv. den ortodokse og ev.lut. præst, iflg. Kainuun Sanomat dagen derpå.

I hedelandskabet ved Saunajärvi ligger over 8.000 faldne sovjetiske soldater fra Vinterkrigen. En hel division i Den Røde Hærs under kommando af Nikolai Andrianovits Gusevski endte her.