Tiderne skifter

Tiderne skifter ikke bare ved juletid og nytår, men så sandelig også på andre måder. Netop nu holder mere end 400.000 turister fra Rusland, Hviderusland og Ukraine juleferie i Finland. Dog ikke alle sammen på én gang i det, det var skiftedag i lørdags. Men for de, der først er ankommet op til weekenden, gør mange handlende en ekstraindsat for, at de skal have en chance for at gøre sine juleindkøb i dag, helligtrekongersdag, selv om det er helligdag i Finland. De russiske gæster skal nemlig fejre jul i morgen, den 7. januar 2014, og selv om det netop er jule- og nytårsferie, skal der være mulighed for at købe ind til festen. Derfor har de handlende søgt og fået dispensation til at kunne holde åbent på helligtrekongersdag i tidsrummet kl. 12-21.

I år skilter netop Prisma endda med de ekstraordinære åbningstider på finsk og russisk f.eks. på de kæmpe digitale reklameskilte ved indfaldsvejene til byens centrum og naturligvis ved indgangen til forretningen. ”

Уважаемые клиенты Мы обслуживаем вас 06.01. с 12.00 до 18.00” (Kære kunder, vi betjener Dem den 6.1. kl. 12-18).

Det er noget ganske andet end lige efter Sovjetunionens sammenbrud, hvor man her i Østfinland kunne opleve butikker med en lap på døren på russisk med teksten ”Kun én russer ad gangen i forretningen”, hvilket naturligvis var ulovligt.

Heldigvis er tiderne skiftet, selv om der ind i mellem er de, som er angst for, at russiske turister skal opkøbe alt for mange sommerhuse. Men i modsætning til Danmark kan Finland ikke få indført nogen tilsvarende undtagelsesregel, som den som er tiltænkt bl.a. tyske turister i Danmark med hensyn til anskaffelse af sommerhuse langs strandene.

At så mange russiske turister invaderer Finland inden for bare 2-3 uger viser også, at tiderne skifter. For i begyndelsen af 1990’erne var der stadig to nationaliteter, hvor forretningsfolk på besøg i Finland var i overtal i forhold til antal turister. Nemlig russere og danskere, men det har tydeligvis ændret sig radikalt – i hvert fald for russernes del. Selv om der var en vis stigning i det forgange år af danske turister i Finland, er der næppe ændret på forfordelingen i forhold til forretningsrejsende og erhvervschauffører. For resten står Finland for mere end 60% af alle EU-visa udstedt til russere.

Men også i andre henseender er tiderne skiftet. For selv om russisk er et af de fremmedsprog, som ikke er på skemaet i ret mange skoler, så har YLE i det forgangne år udvidet sine russiske radionyheder til også at dække tv’et som medie. Finland er med Novosti YLE – udover lige de baltiske lande – et eneste EU-land med både radio- og tv-nyheder dagligt på russisk.

Helligtrekongersdagens russiske nyheder kan ses her i de næste 30 dage (med finske undertekster): http://areena.yle.fi/tv/2099478

mens Novosti YLEs netside findes her fokus på finske og russiske nyheder for russiske indvandrere bosat i Finland (på russisk): http://yle.fi/uutiset/novosti/