Toldvæsenet i Finland fylder 200 år

Opkrævning af told i Finland går tilbage til Gustav Vasas tid på 1500-tallet, men et egentligt toldvæsen fik Finland først mange år senere. Den 18. februar 1812 godkendte nemlig Aleksander I reglementet for toldforvaltningen i Storfyrstendømmet Finland. Dermed oprettedes Generaltolddirektionen, som senere i 1885 skiftede navn til Toldstyrelsen. Eftersom toldvæsenet her i landet først og fremmest var etableret til landets eget behov, blev det ikke nødvendigt at foretage nævneværdige ændringer, da Finland blev selvstændigt i 1917.

 

For interesserede ligger toldmuseet på Vargön i Sveaborg i kurtinen Hamilton-Polhem (på adressen Sveaborg B 20 D). Toldmuseet har foruden en permanent toldhistorisk udstilling også en årlig temaudstilling. Museet er åbent i sommersæsonen fra midten af maj til slutningen af august og har fri entré, og man kommer nemt dertil med havnefærgen fra Salutorget til Sveaborg.

 

PS! Hvad en kurtine er på dansk, er beskrevet nærmere her:

http://www.denstoredanske.dk/index.php?title=Rejser%2C_geografi_og_historie/Milit%C3%A6re_forhold_og_krigshistorie/Milit%C3%A6r-_og_krigshistorie/kurtine