Traditionelt julemarked i Kajaani

Der er netop i dagene 10. og 11.12. det traditionelle julemarked på torvet i Kajaani med tilrejsende markedshandlende fra mange egne af landet, der stiller op med deres stader.

Traditionelt julemarked er det ikke i den forstand, at det ligner nogle af de mellemeuropæiske julemarkeder med gløggboder og lignende. Endsige det Tivoli i København stiller op med. Nej, det er alverdens ting og sager, der sælges, fra Skomagerlaks fra Pernå til støvsugerposer og Viborgske Kringler. Viborgske kringler har nok kringleform, men er nærmest lavet at den danske bager tebolledej.

Og hvis man skal bruge et par varme skinluffer til julen som gave, kan de sagtens findes i fin kvalitet.

De rejsende markedshandlene kører videre rundt i landet med deres stader fra nord til syd, lige som de gør det ved det årlige efterårsmarked og det traditionelle årlige februarmarked, eller Helmimarkkina, som det hedder. Helmi er dels forstavelsen i det finske navn på februarmåned, helmikuu, og dels betyder helmi perle. Måneden har nemlig fået navn efter det perlende lys, der reflekteres i sneen i den måned, hvor sollyset begynder så småt at forlænge vinterdagene. Ellers er februarmarkederne vist nok oprindeligt opstår her i byen, hvor der i sin tid var langt til de nærmeste storbyer og ikke store biler og fine vejforbindelse som nu om dage.

Ellers er der flere virksomheder her fra egnen, som deltager på de traditionelle julemarkeder i Tyskland og Østrig med lokale produkter, alt fra rensdyrskin til flammegrillet laksefilet og forskelligt husflidsarbejder.

Samtidig åbnede i øvrigt midt i det rekordagtige snefald det traditionelle julemarked, Tomasmarkedet, på Esplanaden i Helsingfors i år med hele 140 boder, som holder åbent i to uger frem til den 21. december alle ugens dage.