Traditionelt nordisk julemarked

Nordisk julemarked i Helsingfors 2018

Det nordiske julemarked indledte traditionelt julemåneden på Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors den 1. december med nordiske juledelikatesser: Dansk smørrebrød, finsk fisk og syltetøj, islandsk slik, norske kransekager, og svensk glögg samt finsk og nordisk kunsthåndværk.

Og eftersom dagen faldt sammen med 100-året for Islands selvstændighed, blev der både skålet højtideligt i ægte islandsk juleøl og afholdt foredrag om Islands 100 år som selvstændig nation, som senere fulgtes op af historien om de 13 islandske jólasveinar (julenisser).

Men der blev også berettet om de øvrige nordiske juletraditioner, inklusive de ålandske og grønlandske. Pól Arni Holm fra folkrockgruppen Hamradun var kommet fra Suðuroy med færøske kvad og beretningen om de færøske juletraditioner. Akademiska damkören Lyran stod for de nordiske julesange.

De mindste var heller ikke glemt, da de havde travlt i et puslehjørne med julesang og juledans. Desuden kunne de lave deres egen juletræspynt og høre eventyr.

Julemarkedet inden døre i kulturcenterets lokaler var livligt besøgt, mens folk ude på Kajsaniemigatan blev mere vindbidt på årets første decemberdag, der var mere eller mindre sneløs i hovedstaden.

– – –

Finland gratulerede det 100-årige Island i dagens anledning samtidigt med, at dagen var officiel flagdag og blev markeret med oplysning af Marinekasernes hovedbygning på Skattudden.