TV-nyheder på tegnsprog

TV-nyheder på tegnsprog (på finsk) har været en selvfølgelighed i Finland i flere år. Den daglige udsendelse varer godt nok kun 4 minutter, men det er det samme, som f.eks. de russiske nyheder har til rådighed. Og desuden har YLE’s nyheder for hørehæmmede også deres egne artikler på YLE’s netsider. TV-nyhederne på tegnsprog sendes hver dag kl. 16:55 (kl. 15:55 dansk tid) på YLE TV1 umiddelbart efter YLE Novosti  og før aftenens første finske tv-nyheder.

Desuden kan nyhederne ses direkte via YLE’s finske hjemmeside, og kort efter udsendelsen via YLE Areena, hvor ugens øvrige nyheder på tegnsprog også findes.

Skærmklip fra YLE TV1 Viittomakielen uutiset 8.11.2013

TV-nyheder på tegnsprog var imidlertid i dag noget specielle, idet et af indslagene handlede om fremsættelsen i Folketinget om at gøre dansk tegnsprog til officielt sprog i Danmark. Det er ikke første gang, at nyheder om danske hørehæmmede er på skærmen i de finske TV-nyheder på tegnsprog.

Dagens aktuelle udsendelse kan ses via linket også i udlandet frem til den 8.12.2013:

http://areena.yle.fi/tv/2050433

hvor indslaget følger 03:41 minutter inde i programmet.

Men tegnsproget er naturligvis finsk, så enten skal man kunne det eller også finsk, eller være meget velbevandret i fremmede tegnsprog for at kunne følge med. Udsendelsen er som altid med nyhedsoplæsning på finsk, men er ikke forsynet med undertekster.

Nyhederne findes heller ikke på tegnsprog på svensk her i landet, selv om det også er officielt sprog. Måske er det forståeligt, hvis det nævnes, at tegnsprog på finlandssvensk er et af verdens mindste minoritetssprog.

Og forresten er der som noget nyt også kommet tegnsprogstolk på de tv-transmitterede spørgetimer fra Rigsdagen.

Nyheder for døve på YLE netsider (på finsk): yle.fi/uutiset/viittomakieliset_uutiset/

Fakta om de to tegnsprog i Finland (på svensk): www.kotus.fi/sv/om_sprak/sprak_i_finland/teckensprak

Finsk-finsk tegnsprogs online ordbog – Suvi (på finsk): suvi.viittomat.net/