Vejkirkerne i Finland åbnes for de vejfarende

Vejkirkerne slår igen dørene op for ferierejsende sådan som det har været tilfældet her i landet efter tysk forbillede siden 1991. I denne sommer åbnes 279 vejkirker landet over – både de luthersk-evangeliske og de ortodokse folkekirker.

Sidste sommer kom Åbo Domkirke ind på førstepladsen som landets populæreste med 84.810 besøgende, mens anden- og tredjepladsen blev indtaget af hhv. Rovaniemi Kirke med 34.185 besøgende og Børnekatedralen i Tammerfors Finlaysons Kirke med 16.852 besøgende.

Alle vejkirker ligger umiddelbart ved en hovedvej, og tanken bag er at give folk mulighed for et anderledes fredeligt sted at tage en pause undervejs. Alle Finlands vejrkirker findes på et kort med søgefunktioner (på finsk) på netstedet http://www.taivaallinentaukopaikka.fi (en himmelsk pause ved vejrkirken).  Dørene er i almenhed åbne hver dag kl. 11-16 i perioden 10.6.-20.8., men de nærmere angivelser for hver enkelt kirke findes på netsiderne sammen med andre praktiske oplysninger om service og nærmeste badestrande mm. Nederst på forsiden finder man et link til en kort svensksproget introduktion og symbolforklaring.

De, der vil spotte kirker og andre bygninger tegnet f.eks. af arkitekter som Carl Ludvig Engel eller Alvar Aalto, kan tage de kirker med i deres rejseplaner. Ellers er der rig lejlighed til at finde nogle af 80 middelalderlige kirker, som er bygget i 1300- og 1400-tallet og enkelte i begyndelsen af 1500-tallet.

 

Her i Kajaani/Kajana er den eneste kirke, som en busfuld amerikanske krydstogtsturister bruger 45 minutter på at besigtige, Paltaniemi Kirke med sine billedfresker, selv om landsdelens eneste kirke i grå granit, Vuolijoki Kirke fra 1905-06 tegnet af Josef Stenbäck med sin særlige nationalromantiske og jugendstil næsten kan minde en smule om Hundertwasser. Lokalbefolkningen havde villet have en trækirke, men det blev en stenkirke ved en Kejserlige Senatsbeslutning. Til gengæld har de lokale stået model til maleriet af altertavlen, som er arkitektens kopi af professor Edvard Gebhards maleri, hvis original opbevares i Berlin.

Den eneste vejkirke i selve Helsingfors er sømandskirken i den nye Nordsjö Havn øst for centrum, mens St. Lars Kirke i Vanda og Sibbo Kirke ellers er de nærmeste vejkirker.

Vejkirkerne er naturligvis åbne for alle vejfarende, herunder også lastbilschauffører, som for danskernes vedkommende nok udgør den største del af de danske bilister i Finland.